2018. április 09. 23:45 - T.Tom

ATG4453

2018 április 9-én, az év első igazán tavaszi napján érkezett meg Ferihegyre a moldáv Aerotrans Cargo légitársaság ER-JAI lajstromjelű, Boeing 747-412(BDSF) típusú repülőgépe Bakuból Ferihegyre a nemrégiben ismét visszatérő Silk Way West megrendelésére.

img_2558.jpg

Idén márciustól folytatódtak az 1-es számú futópálya tavaly megkezdett felújítási munkálatai, amelynek köszönhetően ezen időszak alatt minden forgalom a 13L/31R pályára terelődik. Régi vágyam volt már ezt a konkrét festést lencsevégre kapni, így egy korai észlelésnek köszönhetően még időben el tudtunk helyezkedni az „X” gurulóút környezetébe a tavaly ősszel utolsó pillanatban beszerzett, de később még rendkívül fontos feladatot ellátó létráinkon. A jelenleg ER-JAI lajstromjelet viselő gép egészen 2012-ig a World Airways flottájába tartozott, ekkor kapta meg a jelenlegi festésének alapját, a World Airways elemeivel kiegészítve.

img_2583.jpg

Repülőfotós körökben mindig élénk érdeklődés övezi a hófehér, vagy a korábbi tulajdonosok festésétől csak részben megszabadított légijárműveket, így ez a repülőgép sem lehet kivétel. Míg előbbi eset általában – a charter légitársaságokat leszámítva – az azonosíthatóságot nehezíti meg (a témában ajánlom mindenkinek elolvasni Matt Potter Outlaws Inc. című könyvét), az előző légitársaságok színeit csak részben eltávolítani valószínűleg anyagi okok miatt szokták. Kicsit kutakodva érdekes dolgokat lehet megtudni az Aerotrans Cargo-ról: 2015-ben egy ENSZ-beli forrás szerint a légitársaság több közel-, és távol-keleti repülőtérről szállított illegálisan fegyvereket az embargó sújtotta. Líbiának.

img_2598.jpg

A légitársaság repülőgépei nem először tartózkodnak Budapesten, egy évvel ezelőtt akkor hívták fel magukra a figyelmet, amikor két gépük műszaki okok miatt hosszabb időre (hetekre) a repülőtéren ragadt. A The Aviation Herald forrásai alapján a gépnek korábban már több alkalommal is vissza kellett térnie a kiindulási repülőterére műszaki problémák miatt – idén februárban például az 1-es hajtóművel adódtak problémák.

img_9072.jpg

A nyers képfájllal játszva hamarosan láthatóvá válnak a korábbi javítások is a gép törzsén.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://visualcontact.blog.hu/api/trackback/id/tr813822050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása