2021. április 02. 19:53 - T.Tom

MULTI95

Nagypénteken második alkalommal látogatott el Magyarországra a NATO közös, többnemzeti légiutántöltő-repülőgép flottájának (Multinational MRTT Fleet, MMF) vadonatúj, Airbus A330 MRTT típusú repülőgépe, hogy a gyakorló/kiképző repülés részeként három megközelítést hajtson végre a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 31 jobb pályájára.

img_6812.jpg

A MULTI95 hívójellel érkező, jellegzetes NATO-szürke festést viselő kecses repülőgép az MMF program 6 partner nemzetének üzemeltetésében áll - mivel az első két átadott gép bázisa Eindhoven lett, így ezek a Holland Királyi Légierő felségjelzését viselik. A program keretében egyelőre 8 darab A330 MRTT-re érkezett megrendelés az Airbushoz, a később leszállításra kerülő gépekből egy második bázis is felállításra kerül Kölnben.

img_6879_1.jpg

A háttérben zajló építkezés daruzási munkálatai miatt bizonyos megközelítési eljárások korábban ideiglenesen felfüggesztésre kerültek, mely keresztbe húzta a Belga Légierő néhány héttel ezelőtt szintén gyakorlási céllal érkező A400-asának személyzetének terveit.

img_6819.jpg

A típus mind merev, mind pedig hajlékony csöves megoldással képes tüzelőanyagot után tölteni. A hajlékony csöves átadás energia ellátásáról a konténer elején található légcsavar gondoskodik. [1]

img_6806.jpg

A polgári példányokhoz szokott szemnek szokatlanok a törzs oldalára és a függőleges vezérsíkra elhelyezett, a katonai típusokra jellemző lumineszcens kötelékfények, melyek éjszaka segítik a vizuális tájékozódást az utántölteni kívánt légijárművek számára.

img_6886.jpg

A Holland Királyi Légierő szervezetében található légi utántöltő gépek T betűvel kezdődő azonosítót viselnek. Évekkel ezelőtt a KDC-10-eseik rendszeres látogatók voltak Budapesten, amikor is a hazánkban gyakorlatozó holland csapatok számára szállítottak felszerelést. Az A330 MRTT-k beérkezésével azonban ezek a klasszikus gépek szakaszosan kivonásra kerülnek, jelenleg már csak egy példány aktív közülük.

fr24.JPG

A repülőgép végül az előzetes terveknek megfelelően 3 touch & go-t hajtott végre a 31R pályairányra, melyek végrehajtását követően az Eindhoveni visszatérés helyett útját Szófiába folytatta.

[1] Kővári László - Légi benzinkutak: Az A330MRTT

Címkék: LHBP A330MRTT
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://visualcontact.blog.hu/api/trackback/id/tr8416488734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása