2019. május 19. 20:10 - T.Tom

A Honvédelem Napja

Több hónapos előkészítő munka után a május 18-19-ei hétvégén rendezte meg a Magyar Honvédség a Budaörsi Repülőtéren a Honvédelem Napját, melyen valamennyi jelenleg hadrendbe álló, és néhány már megrendelt, hamarosan leszállításra kerülő haditechnikai eszköz megtekintésére lehetőség nyílt . A szombati napsütéses, és a vasárnapi váltakozó időjárás ellenére a két nap alatt mindösszesen hatvanezer ember látogatott ki az egykori nemzetközi repülőtér ikonikus körépülete elé.

A 9 órai kapunyitás kiváló lehetőséget adott arra, hogy a repülő program 10 órás kezdetéig körbe lehessen járni a kiállított repülő eszközöket. A szervezők ügyeltek arra, hogy a múlt és a jelen ne csak szimbolikusan álljon szembe egymással, így a kialakított mesterséges út bal oldalán a már kivont, jobb oldalán pedig a jelenleg, vagy hamarosan hadrendbe álló típusok voltak elhelyezve.

img_4192.jpg

A JaK-52 típusú alapfokú kiképző gépek hazai pályafutásának egy 2015-ben bekövetkezett baleset vetett véget…

img_4188.jpg

…váltó típusa két-két Zlin 143 és 242 típusú, már modern fedélzeti rendszerekkel felszerelt könnyű felderítő,- és kiképzőgép.

img_4204.jpg

A könnyű helikopter kategóriát a Mi-2-es jelentette, utolsó állami üzemeltetője, a Légirendészeti Szolgálat is kivonta már a típust 2017 során.

img_4196.jpg

Tavaly év végén a Magyar Honvédség 20 darab H-145M típusú helikopter beszerzéséről döntött, az első gépek leszállítása idén ősszel esedékes.

img_4206.jpg

A 3304-es oldalszámú Mi-8-as képviselte a közepes teherszállító kategóriát. Váltó típusa, a H225M nem volt jelen a hétvégi rendezvényen. A Mi-8/17 típus élettartama várhatóan kb. 2025-ig fog kitartani Magyarországon.

img_0692.jpg

A dinamikus program 10 órakor vette kezdetét, a nyitó köteléket egy Zlin 242-es vezette, mely ez után visszatért Szolnokra, míg a kötelék többi tagja részt vett a későbbi bemutató feladatokban.

img_9935.jpg

FALCON6 hívójellel érkezik nagy bedöntéssel a nemrégiben beszerzett két Dassault Falcon 7X típusú repülőgép egyike. A 607-es oldalszámú gépet két héttel ezelőtt még szürke felségjellel sikerült Budapesten lencsevégre kapni.

img_9949.jpg

A 604-es oldalszámú A319-es egy éve van hadrendben. Felségjele szintén pár hónappal ezelőtt vált színessé a korábbi alacsony észlelhetőségű szürkéről.

img_9991.jpg

Hármas kötelékben érkeznek a Pumák. A légierő tíz Gripenje május közepe óta a kecskeméti repülőtér felújítási munkálatai miatt Pápára települt, a maradék négy gép pedig a Siauliai légi bázisról biztosítja a balti országok légterének védelmét.

img_0849.jpg

A helikopterek gyorsan helyet foglalnak a repülőtér túloldalán, hogy ne akadályozzák a hamarosan visszatérő Gripeneket. A szombat reggeli eső utáni magas páratartalmú levegőben a lapátvégeken kicsapódik a pára.

img_0787_1.jpg

A show sztárjai egyértelműen a vadászok voltak, a (Budapest közelében régen nem látott) alacsony, és gyors áthúzások bizonyára maradandó élményt adott a fiatalabb generáció számára, amely akár pályára is irányíthatja őket.

img_0825.jpg

Nem gyakori látvány az utánégető Budaörs fölött.

img_0876.jpg

A merevszárnyúak távoztával a helikoptereké lesz a főszerep, felszállnak távoli állóhelyükről a Mi-24-esek.

img_0066_1.jpg

Első találkozás a 331-es oldalszámú géppel, mely 25 évnyi pihenést követően idén tavasszal térhetett vissza újra a levegőbe.

img_0967.jpg

Tally on target ! A harci gépek feladata a földi célpontok támadása, és a vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonáinak támogatása volt.

img_0225.jpg

A „különlegesek” fast rope technikával hagyták el a Mi-17-est.

img_0237.jpg

A 701-es dinamikusan gyorsít, hogy minél gyorsabban elhagyhassa a helyszínt.

img_0173.jpg

A borult időben látványos torkolattüze van a PKM géppuskának.

img_0244.jpg

Helyszín biztosítva!

img_0292.jpg

Jól áll a gépnek az új, éjszakai rejtő szín.

img_1930.jpg

A tavalyi évhez hasonlóan a dinamikus bemutatót idén is a 702-es oldalszámú Mi-17-es repülte. A program zárása után egyből Csehországba vezetett az útja, ahol már két társa várja a Dark Blade elnevezésű, többnemzeti helikopteres gyakorlaton.

img_0488.jpg

A dinamikus program zárásaként a németek H145-öse is megmutatta magát a nagyközönségnek.

img_1978_1.jpg

Look ma, no hands! Azaz a helikopter vezérlését már számítógépek végzik, a pilóták így már a feladatok végrehajtására tudnak koncentrálni, kevésbé terheli le őket a gép „vezetése”.

img_1993_1.jpg

A látványt még szokni kell, a gép felépítése teljesen eltérő az eddig rendszerben lévő orosz helikopterekhez képest.

img_2002_1.jpg

Bemutatója végén dinamikus gyorsítással köszön el a német személyzet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://visualcontact.blog.hu/api/trackback/id/tr9614835608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása