2023. február 28. 17:47 - T.Tom

Családi nap a Hármashatárhegyi repülőtéren

Családi napot tartott február utolsó vasárnapján az idén százkettedik születésnapját ünneplő Műegyetemi Sportrepülő Egyesület a magyar repülés egyik bölcsőjeként számontartott Hármashatárhegyi repülőtéren. A történelmi helyszínen – sokévnyi kényszeredett kihagyást követően – csak az elmúlt években adatott meg a lehetőség arra, hogy a hangárokba zárt repülőgépek ismét elemelkedhessenek a repülőtér jellegzetesen lejtős futópályájáról. A rendezvényen a mindösszesen néhány fokos hőmérséklet ellenére nagy számban jelentek meg érdeklődők, hogy megismerkedhessenek a repülőtér életével, a repülősport szeretetével.

img_1734.jpg

A kora reggeli órákban még javában zajlanak az előkészületek, hogy kezdésre minden készen álljon. A hangárból előkerülő Góbé – a vendégek megérkezése után – szorgalmasan rója a köröket az érdeklődőkkel.

img_1762.jpg

Alacsony áthúzással köszönti a szervezőket az első vendégként Dunakesziről érkező Falke.

img_3618.jpg

„Főnix” hívójellel köszön be látványosan az esemény sztárja, a 336-os oldalszámú Mi-24P. Kísérőjével Gödöllő, majd Dunakeszi érintésével érkeztek meg Szolnokról a II. kerület szívébe, elkerülve a főváros sűrűn lakott kerületeit.

img_3831.jpg

Jóval a hivatalos megnyitó kezdete előtt is nagyszámú érdeklődő várja már a szolnoki vendégeket. Az érkező helikopterek fotózására kiszemelt Vörös-kővár utólag is remek választásnak bizonyult.

img_1805.jpg

A 02-es oldalszámú H145M a géppár második tagjaként érkezett, a lassan 4 éve rendszerben álló típus soha korábban nem járt még a Hármashatárhegyi repülőtéren.

img_1784.jpg

A honvédség gépei egymás között.

img_1953.jpg

Délben érkezik az első magyar fejlesztésű és gyártású helikopter, a HungaroCopter két fő szállítására alkalmas változata. A szükséges teljesítmény előállításáról egy Rotax 915IS típusú boxermotor gondoskodik.

img_4002.jpg

Besenyei Péter neve mindig garancia a profizmusra, és a higgadt precizitásra. Corvus Racer 540 típusú műrepülő gépét az ő közreműködésével, kifejezetten az ő igényeinek megfelelően tervezték.

img_1987.jpg

Indításhoz készítik elő a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának MD-500-asát.

img_2049.jpg

A helikopter hamar a levegőbe emelkedik, és egy gyors áthúzással búcsúzik a közönségtől.

img_2184.jpg

Az idő romlásával a szolnoki vendégek is a távozás mellett döntenek. Látványosan veri fel a levágott füvet a 145-ös.

img_2195.jpg

A színes matrica csak az első két leszállított gép kiváltsága.

img_2206.jpg

Búcsúzik a rendezvénytől Dr. Koller József dandártábornok is, a gép parancsnoka.

img_2309.jpg

A Mi-24-es típus feladatainak egy részét a H145M veheti majd át.

img_2250.jpg

A „P” alváltozat jellegzetessége a jobb oldalra épített „konzervnyitó”, azaz a GSh-30-2 típusú 30mm-es űrméretű ikercsövű gépágyú.

img_2222.jpg

A „magyar Zeltweg”.

*

20221022_151251.jpg

Ilyen látvány fogadja fentről azt, aki vállalkozik egy iskolakörre a Hármashatárhegyi Repülőtérről. Ez úton szeretném köszönetemet kifejezni a lehetőségért, és a rendezvény lebonyolításáért a Műegyetemi Sportrepülő Egyesületnek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://visualcontact.blog.hu/api/trackback/id/tr5618060780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása